FİBROMİYALJİ SİZİ MUTSUZ ETMESİN

Fibromiyalji sendromu olarak da adlandırılan fibromiyalji, vücutta genel hassasiyet alanlarının oluştuğu, kaslarda ve kemiklerde ağrı ve yorgunluk ile hissedilen, uyku düzeninin bozulmasına neden olan kronik yani uzun süreli bir rahatsızlıktır. Tanısı oldukça zor konulabilen fibromiyalji genellikle diğer benzer durumlarla aynı belirtileri gösterir.
Henüz kesin olarak net bir testi olmasa da fibromiyaljiye özgü 18 hassas noktanın 11’inde duyarlılık saptanması durumunda fibromiyalji tanısı konabilir. Oldukça sık karıştırılan romatizmadan farklı olarak eklem hasarı ve eklem bölgelerinde şişlik, ödem benzeri oluşumların görülmemesidir. Bu rahatsızlığın nedeni henüz tam olarak bilinmediği için tedavi süreci öne çıkan bulgulara ve bulguların şiddetine göre belirlenir. İlaç ve ilaç dışı yöntemler hastanın bulgularına özel kombine edilir.
Fibromiyalji ile başa çıkmanın en temel yollarından birisi kişisel bakımdır. Şikayeti olan bireyler hangi durumlarda ağrı oluştuğunun farkına varmalı ve bu durumlardan kaçınmalıdır. Aşırı efor ve günlük hayatın getirdiği stres durumları da fibromiyalji ağrılarını tetikleyen birincil unsurlardandır. Aşırı efor ve stres durumlarından kaçınmak için kendinize gün içerisinde gevşeme ve rahatlama zamanı ayırabilirsiniz ancak tamamen kaçmak gibi bir yanılgıya düşmemek gerekir, geçtiğimiz yıllarda yapılan bir çalışamada fibromiyaljitanısı konan bireylerde günlük rutinini bir kenara bırakan ve yeni rutinler oluşturan bireylerde aktif çalışanlara göre daha çok semptomun ortaya çıktığı belirlenmiştir.
Uyku düzeni ve yeterli uyku da fibromiyaljideolmazsa olmaz tedavi yöntemlerindendir. Hastalar genelde verimli uyuyamadıklarından şikayet ederler. Bu durumun önüne geçmek için uyku düzeni belirlenmeli ve gün içinde kaçamak uykulardan kaçınılmalıdır.
Düzenli egzersizlerle fibromiyalji ağrılarında büyük azalmalar saptanmıştır. Yürüyüş, yüzme, bisiklet ve su içi aerobik egzersizlerin fibromiyalji bulgularını azalttığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Yine aktivite düzeyini belli bir aralıkta tutmak da fibromiyaljinin ortaya çıkardığı semptomları azaltmada etkilidir. Yapılan çalışmalar fibromiyalji tedavisinde fizik tedavi ve rehabiltasyon uygulamalarından destek almanın, beslenme düzenini değiştirmenin kişilerin belirttiği şikayetleri büyük ölçüde kısıtladığını göstermiştir.
Fizik Tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları arasındaki; Masaj uygulamaları kalp hızını ve kan dolaşımını arttırdığı gibi, kasların gevşemesinde, eklem hareket açıklıklarının kazanılmasında ve stresin azaltılmasında etkili uygulamalardandır.
Yine kuru iğne ve akupunktur terapilerinin oluşan kas spazmlarını azalttığı kan dolaşımını arttırdığı ve sinir iletimini hızlandırdığı bu sayede de ağrının azalmasında yarar sağladığı görülmüştür.
Fizik tedavi uygulamalarından çeşitli yüzeyel ve derin ısıtıcılar, alçak frekanslı elektrik akımları ile mobilizasyon ve manipülasyon teknikleri de fibromiyalji semptomlarını en aza indirmede kullanılan fizik tedavi uygulamalarıdır.
Her rahatsızlık gibi fibromiyalji ağrıları da bizlerin yaşam kalitesini düşüren, ağrılarla yaşamamıza yol açan ve bunların dışında psikososyal anlamda da bizleri zorlayan bir rahatsızlıktır. Bu tür şikayetlerinizden kurtulmanın en güvenilir ve basit yolu ise fizyoterapist eşliğinde yapılan tedavileri egzersizle desteklemekten geçmektedir. Ünye’de alanında tek kurum olan FizyoÜnye, fizyoterapistleriMerve ER ve Mert Batuhan EKİZ ile ağrılara elveda demek için sizleri bekliyor.
Gelin, hayatınıza dokunun.
